Головна  →  Новини  →  20 квітня 2023

Управління з питань реклами закликає дотримуватися чинного законодавства у сфері регулювання використання державної мови при розміщенні рекламних конструкцій і вивісок

Управління з питань реклами закликає дотримуватися чинного законодавства у сфері регулювання використання державної мови при розміщенні рекламних конструкцій і вивісок

Деякі розповсюджувачі реклами або не знають, або свідомо порушують законодавство, що регулює питання використання державної мови у публічному просторі. Демонтажні бригади КП «Київреклама» ще й досі знімають незаконні вивіски і рекламні засоби виконані іноземною мовою, у тому числі мовою агресора. Управління з питань реклами закликає власників конструкцій дотримуватися чинного мовного законодавства. 

Рекламні засоби

Згідно Закону України «Про рекламу» мовою реклами в Україні є державна мова. Торговельні марки (знаки для товарів і послуг) використовуються у тому вигляді, у якому їм надана правова охорона. Конституцією визначено, що державною мовою в Україні є українська.

При оформлені дозволу Управління з питань реклами згідно чинного законодавства не має повноважень втручатись у текст, що буде розміщуватися на рекламному засобі. Установа видає дозвіл тільки на рекламну конструкцію (засіб), яка висвітлює певний сюжет. У багатьох рекламних носіях сюжет може змінюватися. Але в Управлінні з питань реклами наполегливо звертають увагу і попереджають власників рекламних конструкцій про необхідність дотримання мовного законодавства України. 

Вивіски

Вивіскою може бути лише власна назва, зареєстрований торговельний знак (марка) або вид діяльності за КВЕД. Порядком розміщення вивісок у місті Києві передбачено, що інформація на вивісках виконується державною мовою за винятком використання знаків для товарів і послуг, які наводяться на вивісках у тому вигляді, у якому їм надана правова охорона в Україні.

Відповідальність за недотримання законодавства, що регулює питання використання мови

За порушення у сфері використання мови передбачена адміністративна відповідальність. КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення) передбачає накладення штрафу від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. Штраф за повторне протягом року порушення – від 8500 до 11900 грн. Протоколи про вчинення правопорушення складає інститут Уповноваженого із захисту державної мови. Також за повторне невиконання вимог уповноваженого передбачено штраф від 1700 до 3400 грн.

«Ми закликаємо підприємців подавати інформацію у зовнішній рекламі та на вивісках згідно вимог мовного законодавства. Вкрай важливо вивчити норми Закону і відповідати їм, аби не зіштовхнутися з юридичними проблемами і репутаційними ризиками, адже комунікація бізнесу з громадянами недержавною мовою, особливо у світлі намагання росії знищити українську культуру та мову, сприймається негативно. За минулі місяці можна відмітити позитивну тенденцію у тому, що власники рекламних засобів і вивісок все частіше використовують у власних назвах державну мову і навіть почали перереєстровувати свої іншомовні торговельні марки українською. Це дозволяє отримати позитивний відгук серед клієнтів, адже з початку повномасштабного вторгнення стало трендом переходити на українську в різних сферах суспільного життя», — зазначила начальник Управління з питань реклами Оксана Поліщук.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку