Головна  →  Новини  →  24 січня 2024

Використання комерційного найменування на вивісках: важливі нюанси

Використання комерційного найменування на вивісках: важливі нюанси

Після набуття чинності оновленого Порядку розміщення вивісок до Управління з питань реклами надходить багато питань про використання комерційного найменування на вивісці. У новині надано пояснення щодо комерційного найменування, та як відповідно до  законодавства, відобразити його на конструкції. 

Комерційне найменування - це назва, словесне (не графічне!) позначення суб’єкта господарювання (юридичної особи або фізичної особи - підприємця), яке він фактично використовує при здійсненні підприємницької діяльності та яке дає можливість вирізнити його з-поміж інших осіб.

Комерційне найменування не зводиться до найменування юридичної особи чи прізвища, ім'я, по батькові фізичної особи, оскільки ним може бути як частина такого найменування, так й інше позначення, яке використовується для вирізнення особи у сфері підприємництва.

Наприклад: ТОВ "Бавовна" відкрило ресторан "Смаколики", або фізична особа-підприємець Зубченко Іван Іванович відкрив стоматологію "Зубик". В обох випадках зазначені суб'єкти господарювання використовують позначення "Смаколики" та "Зубик"для своєї індивідуалізації.

Важливо! Згідно Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та Порядку розміщення вивісок у місті Києві, комерційне найменування на конструкції виконується виключно українською мовою.

Суб'єкти господарювання можуть мати однакові комерційні найменування, якщо  це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізовують, та послуг, які ними надаються.

Важливо! Комерційне найменування, у разі його відтворення на вивісці, обов'язково зазначається у відповідній графі повідомлення про розміщення вивіски, яке заявник разом з іншими документами подає до Управління з питань реклами відповідно до Порядку розміщення вивісок у місті Києві.

Цивільним кодексом України також встановлено, що майнові права інтелектуальної  власності  на  комерційне найменування передаються  іншій  особі  лише  разом  з   цілісним майновим  комплексом  особи,  якій  ці  права належать,  або його відповідною частиною. 

Враховуючи зазначені положення кодексу, передача прав на використання комерційного найменування в інших випадках (ліцензійний договір, ліцензія, тощо), законом не передбачена.

Перейти до спискуВерсiя для друку