Головна  →  Новини  →  15 грудня 2023

Київрада ухвалила зміни до Порядку розміщення вивісок у столиці

Київрада ухвалила зміни до Порядку розміщення вивісок у столиці

У Києві внесено зміни до правил розміщення вивісок на фасадах будинків. Це рішення було прийнято Київською міською радою під час пленарного засідання 14 грудня.

 Проєкт регуляторного акту «Про внесення змін до Порядку розміщення вивісок у місті Києві» був представлений влітку та пройшов етап публічних обговорень перед ухваленням. Відповідне рішення Київради  прийнято з урахуванням думки киян, бізнесу, а також спираючись на практичний досвід застосування чинного Порядку розміщення вивісок.

 Перелік основних змін:

 - введено вимогу до відстані між вивісками для одного суб’єкта господарювання (10 м);

- введено вимогу до відстані між кронштейнами в залежності від форматних зон;

- уточнено площі вивісок у залежності від форматних зон;

- додано нові типи вивісок (маркіза, інформаційна табличка);

- запроваджено зміни у процедурі оформлення вивісок;

- введено нову форму повідомлення про відповідність вивіски вимогам;

- у 5 разів підвищено відповідальність за повторне самовільне розміщення вивіски.

 В результаті ухвалених змін встановлено вимогу до мінімальної відстані між вивісками для одного власника. Раніше така норма була відсутня, що давало власникам можливість розміщувати будь-яку кількість вивісок на фасаді свого закладу. В додаток до цього, внесеними змінами встановлено, що розміщення вивісок на фасадах будівель-пам'яток культурної спадщини, допускається виключно у вигляді окремих літер без пласкої основи, кронштейнів, маркіз.

 В оновленому Порядку розміщення вивісок додано можливість розміщення комерційного найменування на вивісці. Це дозволить бізнесу, який перебуває на етапі реєстрації своєї торгової марки та не має юридичної можливості відобразити її на вивісці, натомість розмістити комерційне найменування свого закладу. Також введено новий тип вивіски у формі інформаційної таблички, який не вимагає подачі повідомлення. Це конструкція площею 0,3 кв. м, на якій повинна вказуватися повна назва юридичної особи та графік роботи закладу.

 Крім того, внесеними змінами було врегульовано питання розміщення маркіз, що врешті дозволить закладам встановлювати цей тип конструкцій відповідно до закону.

 Начальниця Управління з реклами Оксана Поліщук зазначила: «Нововведення ухвалені Київрадою спрямовані на удосконалення процедури оформлення вивісок, збереження історичного середовища міста та забезпечення комфорту мешканців».

Оновлений Порядок набирає чинності з дня його офіційного оприлюднення на веб-сайті Київської міської ради.

Більш детально про зміни можна дізнатися у презентаційному матеріалі

Перейти до спискуВерсiя для друку